İnsanlar Neşir Olunan İlimden Daha Faziletli Bir Sadaka Vermiş Değildir Hadisi Şerifin Anlamı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İslâm Dîni’nde ilmin mevkii mâlûmdur. Islâmiyyet kadar üme kıymet veren bir din ve kavim yoktur. Islâm Dîni, îmandan sonra ilmi en yüksek mevkide tutmuştur.

Gerek Kur’ân.ı Kerîm, gerek hadîs-i şeriflerde, ilmin lüzum ve mertebesi hakkında müteaddit irşat ve talimler vardır. Hazret-i Alî’nin, “Bana bir harf öğreten, beni köle yapmıştır”, “Nâs ölü, ilim ehli diridir” tarzındaki beyanları da ilmin Islâm Dîni’ndeki mertebesini anlamak için kâfidir. Buna rağmen, müslümanlann ekserisinin câhil ve okuyanların İslâmî ilimlerden gafil olmaları çok hazindir. Bunun sebebi neşrolunan eserlerde, mecmualarda teşrih edilmiş olduğundan üzerinde durmayacağız. Yalnız şu kadar söyleyelim ki, bu müessif halden fertler kadar idâre başında olanlar da mes’ûldür.

İlim niçin bu kadar mühimdir? Çünkü ilimsiz, Dünyâ ve Âhiret selâmet ve saâdeti olmaz; her şeyin başı olan Allah korkusu olmaz, ilimsiz İslâm ümmetinin selâmeti te’mîn edilemez, ilim olmayınca adâlet ve hakkaniyyet olmaz; zirâat, san’at, ticâret yapılamaz. Tıb ve her türlü teknik üerleme imkânsız olur. Hulâsa her şey ilimle olur. İşte bunun içindir ki, neşr-i ilim her sadakadan, her iyüikten efdâldir. işte Nebiyy-i Kerîm, ümmetine bunu bildiriyor.

Neşr-i ilim, ta’lîmle yâni başkalarına öğretmek ve bu maksatla eser neşretmek ve kitap vakfetmek sûretiyle olur. Kütüphânelerdeki kitapların ekserisi, hemen hemen hepsi vakıf dır. Gerek eser neşr ve gerek eser vakf edenlerin, ölümleriyle amelleri munkatı olmaz, amel defterlerine kıyâmete kadar sevab yazılır. Şunu da kaydedelim ki, hadîs-i şerifdeki ilimden maksat, ulûm-u Islâmiyye ve faydalı sair ilimlerdir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir