Duhan Suresi Okumanın Fazileti ve Faydaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Duhan Süresi fazileti ve sırları kullara Allah’ın hitabıdır. Bu nedenle Kuranı Kerimin bir suresi olan Duhan süresinin ayetlerini okuduğumuz zaman anlamlarınada bir göz atmak çok daha faideli olacaktır. Duhan süresini okuyan kişinin ne için okuduğu niyetide önemlidir. Dünya medresesinin en büyük muallimi olan Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav) Efendimiz bize Kur’ân’ı ders vermiş. Onu okumayı, içindekilerle amel etmeyi emretmiştir. Hangi evde Kur’ân okunmazsa o evde darlık, sıkıntı, huzursuzluk baş gösterir. Rahmet melekleri oradan uzaklaşır ve şeytanlar orayı istilâ ederler.” Onun için elimizden geldikçe okumaya gayret etmeliyiz. Kur’anı Kerimin hangi suresi ve ayetlerini okursanız okuyun kişilere manevi armağanlar verilir.

Kur’ân-ı kerîmin kırk dördüncü sûresi.
Duhân sûresi Mekke-i mükerremede nâzil olmuştur (inmiştir). Elli dokuz âyet-i kerîmedir. Adını onuncu âyet-i kerîmede geçen ve duman mânâsına olan duhân kelimesinden almıştır. Bir rivâyete göre duhân kıyâmetin büyük alâmetlerinden birisidir. Sûrede, Kur’ân-ı kerîmin mübârek bir gecede (Kadir gecesi veya Berât gecesinde) nâzil olduğu, inanmıyanların nasıl bir azâb görecekleri, Mûsâ aleyhisselâm ile Fir’avn’ın ve kavminin kısaları anlatılarak, inanmıyanlar îkâz edilmekte ve yine inanmıyanların, kıyâmeti inkâr etmelerinin ve câhilce iddiâlarının çirkinliği anlatılmaktadır.

DUHAN SURESİ NEDEN İNDİRİLMİŞTİR?
Rivâyetler; Rasûlullah (asm)’e, gelen vahyin bir müddet kesildiğini, Cibrîl (as)’in bu süre zarfında görünmediğini, bunun üzerine müşriklerden bazılarının, “Rabbi Muhammed’e küstü, O’nu terk etti.” iddiasında bulunduklarını, bazılarının ise -vahyin şeytandan geldiğine inandıklarından; “Şeytanı onu terk etti.” dediklerini naklederler. (el-Vâhidî, “Esbâbü’n-Nüzûl “, Sûretu ve’d-Duhâ; Buharî, Kitâbü’t-Tefsîr, Sûretu ve’d-Duhâ)

Teblîğ görevine başladığından beri müşriklerin sert tepkileriyle karşılasan Rasûlullah (asm), bu defa onların alaylarına muhatap oluyordu. Haliyle bu durum onu çok üzüyor, âdetâ dünyayı kendisine zindan ediyordu. Ancak, O (asm) bir peygamberdi ve her ne pahasına olursa olsun görevini eksiksiz yerine getirmesi gerekiyordu. Onun en büyük yardımcısı ve koruyucusu da hiç şüphesiz Rabbi idi. Rabbinden kendisine gelen vahiy, ona bir taraftan bu meşakkatli yolda nasıl hareket etmesi gerektiğini bildiriyor, diğer yandan güç ve huzur veriyordu. Vahiy onun için, âdetâ uzun bir yola çıkmış yolcunun hem azığı hem de can yoldaşı durumundaydı. Vahyin kesilmesi onu bu azıktan ve kendisiyle teselli olacak dosttan mahrum bırakmıştı.

Peygamber (asm)’e huzur ve güven veren, içine düştüğü sıkıntıyı gideren bu sûre, iste böyle bir zamanda nazil oldu. Bu sebepledir ki, asıl konuyu, Rasûlullah (asm)’ı teselli etmek ve bundan sonraki mücadelelerinde, karsılaşabileceği her türlü engelin üstesinden gelebilmesi için ona manevî güç kazandırmak teşkil eder.

DUHAN SÛRESİ’NİN FAZİLETİ VE YARARLARI

Hadîs-i şeriflerde buyuruldu ki:

* “Bir kimse, Duhân sûresini akşamleyin okursa, sabaha kadar yetmiş melek o kimse için Cenâb-ı Hakk’tan mağfi-ret talebinde bulunur. Cenâb-ı Hakk da, o meleklerin taleplerini kabûl buyurur.”

* “Bir kimse, Yâsîn ve Duhân sûrelerini herhangi bir Cuma gecesinde baştan sona kadar okur ve bu okuduğu sûrelerin kudsiyyetine gereği gibi inanır ve güvenirse, Ce-nâb-ı Hakk, o kimsenin geçmişteki günahlarım bağışlar.” “Kim geceleyin Duhân sûresini okuyup namaz kılar, sonra yatarsa, yetmiş bin melek onun için istiğfâr getirir.”

* Müfessirler, Duhan suresinin faziletine dair birtakım hadisler zikret­mişlerdir. Ancak bunlar zayıftırlar.[4] Darimi’nin Müsned’inde Ebu Ra-fi’den rivayet ettiği hadis bunlardan biridir. O şöyle demiştir: “Cuma gece­sinde Duhan suresini kim okursa günahları bağışlanır ve iri gözlü hurilerle evlendirilir.”

* Sa’lebi’nin merfu olarak, Ebu Hüreyre’den rivayet ettiği hadiste Pay-gamberimiz (s.a.) şöyle buyurmuştur: “Kim, Cuma gecesinde Duhan suresi­ni okursa, günahları bağışlanır.” Tirmizi bir başka lafızla şöyle demekte­dir: “Kim her hangi bir gecede Duhan suresini okursa, yetmiş bin melek kendisi için istiğfar ettiği halde sabahlar.” Ebu Umame’nin şöyle dediği ri­vayet edilmiştir. Allah Rasulü (s.a.)’nün şöyle dediğini duydum: “Kim, Cu­ma gecesi veya Cuma günü Duhan suresini okursa, Allah, cennette ona bir köşk yapar.” [5]

* Dargın olan eşlerin aralarının düzelmesi için de 3 veya 7 kere okunursa, eşlerin arası düzelir. Aralarındaki soğukluk ve kızgınlık Allah’u Teala’nın izniyle gider, birbirlerine karşı muhabbet meydana gelir.

* Bu sureyi okumayı adet haline getiren kimseye, Müslüman memleketlerinde Cuma namazına gelen ve gelmeyen kimselerin sayısı kadar sevap verilir.

* Bu sureyi okumaya devam edenler, şeytan vesveselerinden korunur.

* Bu sureyi her gün okuyan, kıyamet gününün korku ve dehşetinden korunur. Dünya hayatında da herkes tarafından sevilir.

[4] Surelerin faziletlerine dair gelen hadisler arasında zayıf hadisler çoktur. Bu zayıf hadislere güvenmek doğru değildir. Bu sebeple bu hadisleri zikretmekten uzak dur­dum. Yalnız bir kaç tanesini önemlerine dikkat çekmek için zikrettim.

[5] Vehbe Zuhayli, et-Tefsirü’l-Münir, Risale Yayınları: 13/174.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 Yorum

  1. 17 Aralık 2019, 21:24

    Es selamu aleyküm, Duhan Süresi ile Ved duha yi karıştırmış sınız

    Cevapla
    • Emin misin? Bence bilgilerini bir daha gözden geçir.

      Cevapla
    • Duha suresi ve Duhan suresi. İki ayrı suredir. Milleti yanlış bilgilendirmeyin lütfen. Duha suresi Ved -duha ile başlar. Duhan suresi Hâ-mim ile başlar.

      Cevapla
  2. Arkadaslar zaten duhan yazmislar yanlis bisey yok

    Cevapla