Atlantik Antlaşması Kıcasa Neydi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Atlantik Antlaşması, Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’nin imzaladığı, II. Dünya Savaşı sonrası, barışı öngören bir belgedir. İki büyük devlet başkanları bu anlaşmayı heryere duyurdular. Bunların birincisi Franklin Delano Roosevelt (1882 – 1945) – Kim Kimdir? – FORSNET. 30 Ocak 1882 yılında doğdu. Amerika Birleşik Devletleri’nin 32. başkanı olup en uzun süreyle görevde kalmış olan başkanıdır. ABD halkı tarafından kısaca isminin baş harfleri olan FDR şeklinde anılır.

İkincisi Eksantrik Winston Churchill kişiliği, tarihi şahsiyeti ve en olmadık yerde karşınıza çıkan siyasi becerisiyle geçtiğimiz yüzyıla damgasını vuran İngiliz devlet adamı Winston Churchill, Oxfordshire’da, 30 Kasım 1874’te, Lord Randolph Churchill’in oğlu olarak dünyaya geldi. 1895’te Kraliyet Harb Okulunu bitirdi ve orduya girdi. Boerler savaşında esir düştü ve kaçarak milli kahraman haline geldi. On ay sonra, Muhafazakar partiden milletvekili seçildi.

Amerikan Başkanı Franklin D. Roosevelt ve İngiltere Başbakanı Winston Churchill, bu antlaşmayı Kanada’nın Newfoundland bölgesinde yapılan bir konferans sırasında kıyıdaki bir geminin güvertesinde duyurdular. Aşağıda, bu antlaşmadan kısa bir alıntı yer almaktadır:

‘… Madde 1: Ülkeler birbirlerine karşı bölgesel veya başka bir üstünlük sağlamaya çalışmayacaklar,

Madde 2: Halkların hür iradesiyle talep edilmedikçe, hiçbir topraksal talepte bulunmayacaklardır…

Madde 80: Her iki ülke de, bütün milletlerin, hem gerçekçi hem de ruhsal sebeplerden ötürü güç kullanımında bulunmamaları gerektiğine inanmaktadır.,.’

26 ülkenin temsilcileri, 1 Ocak 1942’de “Birleşmiş Milletler Bildirisi” olarak bilinen belgeyi imzaladılar. Bu bildiriyi daha sonra 21 ülke daha imzaladı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir