Eşeğin İlk Vatanı Neresidir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyadaki en uysal hayvanlardan bir tanesidir. Evcilleştirilmiş ve doğada pek çok göreve sahip olan eşekler, asırlardır insanlarla beraber yaşayan hayvanlardır. Eşek, Equidae (atgiller) familyasından iki otçul memeli türünün ortak adıdır. Biri Asya’nın, diğeri Afrika’nın kurak düzlüklerinde yabani olarak yaşar. Toplumda; merkep, karakaçan, olarak ta adlandırılırlar. Sayıları giderek azalan bu türler, katır adıyla bilinen Asya yaban eşeği (Equus hemionus) ve Afrika yaban eşeğidir (Equusasinus).

Evcillerinin yanı sıra yabani olanları da vardır. Evcil eşek, Afrika yaban eşeğinin soyundan gelir ve yük taşımada kullanılmak üzere M.Ö. 4000’lerde evdlleştirilmiştir. Yabani eşekler, doğada grup halinde dolaşan ve evcilleştirilemeyen türlerdir.

Eşekler kaç yıl yaşar
Eşeğin ortalama ömrü 30-35 yıldır. 2,5 yaşında cinsel olgunluğa erişir ve dişisi yaklaşık bir yıl süren gebelik döneminden sonra bir, ender olarak iki yavru sıpa doğurur.

Eşeklerin rengi beyazdan, boz ya da karaya kadar değişebilir.
Sırtlarında genellikle yerden kuyruğa kadar uzanan koyu renk bir çizgi ile bunu omuz hizasında çapraz olarak kesen ikinci bir çizgi bulunur. Yelesi, kısa ve dik; çok uzun olan kulaklarının dibi, ucu, bazen de içi koyu renktedir.

Türkiye’de özellikle Amasya Merzifon civarında bakılan, yetiştirilen eşekler, özel çiftliklerde büyütülmektedir. En bakımlı ve özel türü Merzifon’da bulunduğu için ülkenin her noktasından alıcıların geldiği bilinmektedir.

Eşek at kadar hızlı yürüyemez, ama yere sağlam basar ve en sarp yerlerde bile ağır yükleri tehlikesizce taşıyabilir. İyi bir yük hayvanı olması, dayanıklılığı ve az yemle yetinmesi nedeniyle yüzyıllardır kırsal kesim taşımacılığında insanın en büyük yardımcısı olmuştur.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir