Charlie Chaplin Kimdir Nasıl Ünlü Olmuştur

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Charlie Chaplin kimdir nasıl başarılı olmuştur? Evet şimdi sizler için bir başarının öyküsünü kısaca anlatmaya çalışacağız. Bu Hikayemiz’de Siyah beyaz bir palyaço suretinde yüzümüzü güldüren, melon şapkalı Şarlo’ya can veren Charlie Chaplini, Tanıyalım.

Sinema tarihine damgasını vuran başarılı isim Charlie Chaplin’i ünlü Şarlo karakteriyle hepimiz tanıyoruz. Charlie Chaplin Ingiliz sinema yönetmeni, oyuncu ve yazar Charlie Chaplin’in asıl ismi Charles Spencer Chaplin olmakla beraber, oluşturduğu “Şarlo” (Charlot) karakteri ile özdeşleşti ve öyle anıldı. Charles Chaplin(Şarlo), 16 Nisan 1889’ da Londra’nın fakir semtlerinden biri olan East Lane, Walworth’ ta doğdu. Charlie’nin henüz o üç yaşına bile gelmeden ayrılan annesi ve babası müzikhollerde ve çeşitli tiyatrolarda çalışan profesyonel sanatçılardı. Sahne adı Lily Harley olan annesi Hannah Harriet Pedlingham Hill (1865-1928) profesyonel olarak ilk sahneye çıkışını 19 yaşmda yapmıştı.

Chaplin 16 Nisan 1889 yılında Londra’nın fakir bölgelerinden Walworth’ta dünyaya geldi. Çocukluğunu doğduğu kentte geçiren Chaplin, 1913’ te gittiği Amerika Birleşik Devletleri’nde sinemaya başlamıştı. 1914’teki ilk filmi Making A Living Un ardından çekilen Kid Auto Races in Venice filminde bol pantolonlu, melon şapkalı, büyük ayakkabılı, sürekli bastonunu çeviren ve sakar hareketleri ile gülünç mizansenler oluşturan “Şarlo” tiplemesini yarattı. Takip eden yıllar içinde aralarında The Immigrant( 1917 ), The Adventurer( 1917 ) gibi ünlü filmlerinin de bulunduğu altmıştan fazla kısa filmde oynayarak yeni gelişmekte olan sinemanın da etkisiyle dünya çapında görülmemiş bir üne kavuştu.

1918 yılında çektiği A Dog’s Life filmi ile u-zun metrajlı filmlere de başlayan Chaplin, Mary Pickford, Douglas Fairbanks ve D. W. Griffith ile birlikte kurdukları United Artists film şirketinin ortağı olduktan sonra Altına Hücum, Şehir ışıklan, Büyük Dikdatör, Asri Zamanlar, Sirk ve Sa-ne Işıkları gibi başyapıtlara imza attı.

Filmlerinde dönem koşullan için imkânsız görülebilen mizansenlere, koreografilere ve akrobatik hareketlere yer veren Chaplin, komedi sinemasının bütün örneklerini sonuna kadar korumakla birlikte, heyecanın ve hareketin asgari düzeye çekildiği sahnelerinde ise dramatik yapısını sergileyebilmiştir. Popülist yaklaşımlara, hiçbir zaman benimsemediği bazı yönetim biçimlerine ve teknolojiye yönelik ağır eleştirilerini ise yine bu komedi tarzının içinde eritmiş ve sessizce seyirciye ulaşürmayı bilmiştir.

Oluşturduğu ‘modem palyaço’ Şarlo ile dünya üzerinde filmlerinin gösterildiği her ülkede insanlann hayranlığını toplamasına rağmen,Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlığını reddetmesi sebebiyle bu ülkede kendisine yönelik olarak başlatılan karalama kampanyası; kendisinden bir hayli genç olan kadınlarla yaptığı dört ayn evlilik, bir dönem kendisine açılan babalık davası, The Immigrant filminde bir ABD memurunu tekmelediği sahne ve son olarak Altına Hücum filmindeki bazı sahnelerin Komünizm propagandası olarak yorumlanması gibi olayların etkisiyle sözde bir başarıya ulaştı ve Chaplin’in AB D ye girmesi yasaklandı. Bunun üzerine karısı ve çocuklarıyla birlikte hayatının sonuna kadar yaşayacağı İsviçre’ye yerleşen Chaplin, ancak 1972 yılında oskar özel ödülü’nü almak için yıllar sonra ABD’ye geri döndü.

Takip eden yılda City Lights adlı filme bir kez daha Oscar ödülünü kazanmıştır. 1975 yılında 86 yaşında iken İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth tarafından Şövalye unvanına layık görülmüştür.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir