Camide Yatmak veya Uyumak Caiz mi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Camide yatmak caiz mi? sorusu genelde Ramazan ayında pek karşılaştığımız bir durumdur.  Camiler de ve mescitlerde uzanarak yatan bir çok vatandaşımız vardır. Oruç tutan vatandaşlar, bunaltıcı sıcak havanın etkisiyle öğle ve ikindi namazını kıldıkları camilerde uyuyarak iftar vaktini bekliyor. Bir çok insan belki değişik sebeplerle cami yolunu tutup yada işçisi yorgunu olup camide yatmış olabilir. Ramazan aylarında kimseyi kınamamaya özen gösterelim inşaallah. Lakin tabiki Cami uyumak yeri değildir mazereti yoksa. Çünkü camide namaz kılanlar Kur’an okuyanlar da oluyor. Kur’an ve namaza hürmetsizlik oluyor. Fakat cami girişlerinde herkes orada oturup dinlenilebilir ama uzanıp uyumak uygun değildir. İmkanı olanlar uyuyup uzanmaması daha iyidir.”

İslâm dininde caminin büyük bir yeri vardır. Zikir, fikir ve ibâdet yeri olduğu gibi Allah’ın münâcâtına mazhar olmak için ayrılmış mukaddes bir yerdir. Bu itibarla zarûret olmazsa camide yemek yemek ve yatmak uygun değildir. Ancak yabancıların camide yatmalarında beis yoktur. Bunun için eskiden olduğu gibi bugün de hacılar Mescid-i Haram ile Mescid-i Nebevi’de istirâhat edip yatarlar ve kimse de onlara mâni’ olmaz.

Bazı ‘ulemâ câmide yatmakta beis yoktur, yabancı (misafir) yatabildiği gibi yerli de yatabilir, diyor. Meselâ İbn Hacer şöyle diyor: “Camide yatmakta beis yoktur, çünkü Suffa ehli dâima camide oturup kalkarlardı” Selef-i sâlihinin bir kısmı camide yatmak herkes için mekruhtur, diyor.

Bununla beraber edebe dikkat etmek, temizliğe riayet etmek şartıyla yolcu olan, evi uzak olan kişilerin camide istirahat etmesi âlimlerimiz tarafından uygun ve caiz görülmüştür. Suffe ehli evleri olmadıkları için caminin bir köşesinde yatıp kalkıyorlardı. Hatta evsiz azadlı cariyelerden biri olan siyahi bir kadın mescidin bir köşesine kurduğu çadırda kalıyordu. Onun görevi mescidin temizliğiydi. (Buhârî, Salât. 72, Cenâiz, 66; Müslim, Cenâiz. 23.)

İbadetten yorulanların, itikâfta olanların mescitte edebe ve temizliğe riayet etmek şartıyla istirahat etmelerinde bir sakınca yoktur. Abbad ibn-i Temmim’ amcasından rivayet etmiştir: O, Efendimiz (s.a.v)”i mescitte sırt üstü uzanmış ayaklarını üst üste koymuş bir vaziyette gözlemlemiştir. (Buhari, Salat 85)

Mescitte Yüz üstü yatan bir kişiye de Peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur: Bu şekilde yatma! Çünkü bu şekil yatış, Allah’ın buğz ettiği bir yatıştır. (Ahmed bin Hanbel 5/426) Efendimizin uyarma nedeni edepsiz bir şekil olmasından kaynaklanmaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir