İmsak Vakti Girdiği Halde Girmedi Zannederek Yese İçse Durumu Nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir kimse, imsak vakti girdiği halde, henüz girmedi zannederek yese içse durumu nedir?
İmsak vakti girmiş olduğu halde sahurumuzu yapıyorduk bu durumda orucumuz kabul olur mu veya tutmuş olduğumuz oruç geçerlimidir.

Güneşin ilk ışıklarının, doğu ufkunun üst tarafına gelmeye başladığı ve beraberinde tabiatın uyandığı vakte, “Seher Vakti”, bu vakitte yenen yemeğe de “Sahur yemeği” adı verilir.

Ramazan ayı dışında ezanı imsak vaktinden sonra okuyup namaza başlamaktadırlar. Ancak Ramazan ayında imsak vaktinin girdiğini haber vermek için erken okunmaktadır.

Ezan imsak vaktinin girmesiyle okunmuşsa, okunur okunmaz yeme ve içmeyi bırakmak gerekir. İmsak ile beraber başlamayan oruç muteber değildir. Bir kimse imsak vakti girdiği halde henüz girmediğini zannederek yemeğe devam etse üzerine kaza lazım gelir. Ancak yaptığı işte kasıt olmadığı için günahkar sayılmaz. keffaret lazım gelmez. Orucunu gününe gün kaza eder. “Hata eden” kişiden murad: Kasten yaptığı bir fiille orucu bozulan, fakat bu fiili bozma kastı ile yapmayan kimsedir.

ORUÇ İÇİN NİYET ETMEK ŞARTMIDIR
Orucun sahih olması İçin niyet şarttır. Kalben niyet kâfidir. Oruç için sahura kalkmak da niyet sayılır. Fakat niyetin dil ile yapılması menduptur. Ramazan ayı oruç ayı olduğundan sahura kalkan kimseler için sahura kalkmakta kalben niyet olarak kabul edilir. Niyet, o ibâdeti veya ameli ne için yaptığımızın kalbimizdeki “îzâhıdır”. Meselâ perhiz yapmak için aç kalırsak, perhiz yapmış oluruz. Niyetimizdeki ne ise, Allah’tan onu buluruz. O yüzden şu hadisi unutmamak lazımdır. Hz Peygamberimiz Sallallahu Aleyhi Vesselem buyurur ki; “Ameller (başka değil) ancak niyetlere göredir; herkesin niyeti ne ise eline geçecek odur.

Diğer ibadetlerde olduğu gibi oruç ibadetinde de niyet şarttır. Şâfiîler ve bazı Mâlikîler niyeti rükün saymışlardır. Sahura kalkan kimse oruca niyet etmeyi unutsa da orucu geçerli olur. Herhangi bir oruca kalben niyet etmek, hangi orucu tutacağını kalbinden geçirmek yeterlidir. Bu niyetin dil ile ifade edilmesi, onun teyit edilmesi ve perçinlenmesi anlamına geldiğinden mendup sayılmıştır.

Bir kimse geceleyin herhangi bir oruç için niyet ettiği halde, imsâk vaktinden önce bu niyetinden dönse, bu dönme sahihtir.

Ramazan-ı şerîfin her günü için ayrı niyet lâzımdır. Çünkü araya geceler girmekte ve her günün orucu, ayrı bir ibâdet sayılmaktadır.

Bir kazâ orucuna güneşin doğuşundan sonra niyet edilse, o oruç kazâ yerine geçmez, nâfile oruç tutulmuş olur. Kazâ oruçlarına mutlaka imsâk vaktinden önce niyet edilmesi şarttır.

Bir kadın, henüz hayız hâlinde iken geceden oruca niyet etse, imsâk vaktinden evvel de hayız hâlinden çıksa, niyeti sahih olur, oruç tutması gerekir.

Ramazanda, (Yarın dişim ağrımazsa oruç tutarım, ağrırsa tutmam) diye akşamdan niyet edilse, böyle şüpheli niyetle oruç tutmak sahih olmaz. Niyetin son vaktinden önce, kesin karar vermek gerekir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Sa hocam,ben sevval ayı oruçlarımı tutuyordum.Bu sabah bilmeyerek imsak vakti daha girmemiş zannedip su içtim sonra aklıma geldi imsak girdimiğdi acaba diye hemen baktım 15 dakika geçmiş imsak kesileli.Niyetlene bilirmiyim hala diye bilemedim

    Cevapla