Kabir Ziyaretinde Okunacak Dualar ve Anlamları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kabir Ziyaretinde okunacak dualar nelerdir? Kişi mezara gidince okunacak duaları okuduğu zaman ölülerin ruhları için faydalı olacağına şu ayet-i kerime de delâlet eder: “Ey Rabbimiz, bizi ve iman ile bizden önce geçmiş olanları yarlığa. İman etmiş olanlar için kalbimizde bir kin bırakma.” (Haşr, 59/10).

Bu nedenle bugün kü makalemizde Kabir (mezar) ziyaretinde ölünün ruhuna okunacak duaları derledik. Ayrıca aşağıda verdiğimiz duaları Arapçası, Türkçe okunuşu ve anlamına da yer verdik. Bu şekilde çok daha kolay okuyabilir ve öğrenebilirsiniz.

Özellikle anne, baba diğer akraba ve dostların kabirleri, ruhları için Allah’a dua ve istiğfar etmek amacıyla ziyaret edilir. Ölüler adına yapılan hayır ve hasenâtın sevabının onlara ulaşacağı sahih hadis ve icmâ delili ile sabittir. Ölüler ziyaret edilirken, onların ruhları için Allah’a dua edilir, Kur’an okunur, yapılan iyiliklerin sevabı bağışlanır. Kabre ağaç dikmek sevabtır. Dikilen ağaç ve bitkinin ölünün ruhundan azabın hafifletilmesine sebep olacağına dair hadisler vardır.

Ziyaretçi mezarlığa varınca yüzünü mezarlara döndürerek Peygamberimizin (asm) dediği gibi şöyle selâm verir:

“Ey müminler ve Müslümanlar diyarının ahalisi, sizlere selâm olsun. İnşaallah, biz de sizlere katılacağız. Allah’tan bize ve size âfiyet dilerim.” (Müslim, Cenâiz, 104; İbn Mâce, Cenâiz, 36).

1 — Kabristan yanından geçerken veya kabir ziyaretinde kabir dekilere hitaben bilenler şöyle selâm verirler:

TÜRKÇE OKUNUŞU
Esselâmü aleyküm ehle’d-diyâri mine’l-mü’mine ve’l-müslimîne ve innâ inşâallâhü biküm lâhıkûn. Es’elullâhe lenâ ve lekümü’l-âfiyeh.

TÜRKÇE ANLAMI
Allah’ın selâmı üzerinize olsun ey burada yatan mü’min ve Müslümanları Biz de inşaallah sizin yanınıza geleceğiz. Allah’tan bize ve size âfiyet diliyoruz.»

Bilmeyenler sadece «Esselâmü aleyküm» derler.

2 — Kabir ziyaretlerinde, diğer kabirleri çiğnemek zarureti olursa, o takdirde 11 İhlâs-ı şerif okuyarak o kabristanda bulunan ölülerin ruhuna hediye edilir. Ondan sonra kabirlere basılarak geçilebilir.

3 — Kabir ziyaretlerinde ölülerin ruhlarına Yâsîn, sûre-i Haşr’-in son üç âyeti, sûre-i Bakara’nın sonu, Âyetü’l-Kürsi ve «Elhâkü-mü’t-tekâsür…» okunur. Bunlardan başka istenilen âyet ve sûreler de okunabilir. Yine en kısa en kolay olarak, her zaman 1 Fatiha, 3 İhlâs-ı şerif okuyup ölülerin ruhlarına hediye edilebilir. Bu saydıklarımız, kabir ziyaretlerinde okunduğu gibi sair zamanlarda da istenildiği zaman okunabilir.

Memleketimizin muhtelif yerlerinde, birçok ziyaret yerleri vardır. Fakat bunların başında şüphesiz İstanbul gelmektedir. İstanbul’da on-binlerce Allah dostu yatmaktadır. İstanbul’da ziyaret yapılacağında, önce husûsî ziyaret yapılıp bitirildikten sonra, Hazret-i Halit, yâni Eyüp Sultan Hazretleri, ondan sonra da Hazret-i Fatih ziyaret edilmelidir. Bunlar ziyaret edildikten sonra, istenilirse başka ziyaretler de yapılabilir.

Eyüp Sultan Hazretlerinin kabrini, İstanbul’un fethinde Akşem şeddin Hz. keşfen bulmuş ve kabrin bulunduğu yerin tam üstüne bir çubuk dikmiştir. Bu çubuk büyümüş ve kocaman bir çmar olmuştur. Bugün, Eyüp Sultan Camü avlusunda, türbenin hemen önünde bulunan kocaman çınar ağacı işte odur. Mübarek kabir de tam o ağacın altındadır. Dolayısıyla, ziyaret yapılırken çınarın kıble tarafına geçip ziyaret yapmak daha evlâ olur.

Hz. Fatih’in kabri şeriflerine gelince:

Hz. Fatih’in kabri önce câminin dışında idi. Sonra cami genişletilip şimdiki duruma getirilince, Fatih’in kabri de cami içinde mihrab île minber arasında kalmış oldu. Şimdiki türbeden de kabri şerifine kadar toprak altından merdivenle inilip, mihraba doğru ilerleyen ve Fatih’in kabrine kadar varan bir geçit bulunuyordu. II. Abdülhamid Han merhum, bu geçidi kapattırmış ve bir daha kolay kolay açılamayacak hale getirtmiştir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir