Kuranı Kerimde Örtünme veya Başörtüsü Ayetleri ve Sureleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kadının örtünmesini emir eden âyet-i kerimede zikr edilen cilbâb ne demektir, manto giymek haram mıdır? Kadınların Örtünmesini Emir Eden Sure ve Ayet Kur’anı Kerimin Neresinde Geçer?

Câhiliyyette insanların birçoklan terbiye ve edebden yoksundu. Ahlâk, iffet ve nâmus meselesi lafta idi. Bugün olduğu gibi kadın açılıp saçılıyordu, vücudunu, nâ mahrem yerlerini göstermekle böbürleniyordu. İlâhî rahmet olarak gelen İslâm dini, tefessüh etmiş bu insanlığı ıslah etmek için birtakım emir ve prensipler getirdi. Bunlardan birisi de kadının cilbâb ile örtünmesini emreder.Câhiliyyette insanların birçoklan terbiye ve edebden yoksundu. Ahlâk, iffet ve nâmus meselesi lafta idi. Bugün olduğu gibi kadın açılıp saçılıyordu, vücudunu, nâ mahrem yerlerini göstermekle böbürleniyordu. İlâhî rahmet olarak gelen İslâm dini, tefessüh etmiş bu insanlığı ıslah etmek için birtakım emir ve prensipler getirdi. Bunlardan birisi de kadının cilbâb ile örtünmesini emreder.
“Ey Peygamber, hanımlarına, kızlarına ve mü’minlerin hanımlarına söyle! Baş ve boyunlarını örtmek için cilbâblarını üzerlerine alsınlar” (54).

Cilbâb’m mahiyeti hakkında birkaç görüş vardır:
1— Cilbâb, bütün vücudu örten uzun gömlek veya entaridir.
2— Entari üzerine giyilen geniş elbisedir.
3— Başı, boynu ve çevresini örten atkıdır.
4— Üst tarafı göbeğe kadar örten ve ridâ’ı denilen örtüdür.
Sibeveyhî’nin üstadı olan Halil; “Bu mânalardan hangisi kas-
dedilirse caizdir” diyor (55). Müslüman kadın, el ve yüzü müstesnâ bütün vücudunu örtmek mecburiyetindedir. Bir kimse buna inanır fakat uygulamazsa günahkâr olur. Amma inkâr ederse dinden çıkar, mürted olur. İslâm’ın kabul etmediği te’villere baş vurup halkın inancını bozmak sapıklıktır.

Tesettürün dinen makbul olabilmesi için birkaç şartı vardır, onlara ri’âyet etmek gerekir:
1— Elbisenin vücudu gösterecek tarzda ince,
2— Nazar-ı dikkati çekecek kadar süslü ve renkli,
3— Vücudun hatlarını gösterecek şekilde dar olmayacaktır.
Bir memlekette manto giymek âdet ise, dar olmamak şartıyla
onu giymekte beis yoktur.

Çünkü İslâm dini, ne erkek ne kadın için belli ve mu’âyyen bir kıyafet getirmemiştir. Her memleketin kendisine has bir giysisi vardır. Hatta buranın çarşafı, Suriye, Irak ve Hicâz’da giyilen çarşafa benzemiyor. İllâ şu veya bu kıyâfet lâzımdır demek doğru değildir.
(54) Ahzâb 59
(55) al-Sirâc al-Münir c. 3, s. 271

Örtünmeyi Emreden Âyetler

Ahzab Suresi 59. Ayet Meali : Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve mü’minlerin kadınlarına söyle, bedenlerini örtecek elbiselerini giysinler. Bu, onların tanınıp incitilmemelerine de daha uygundur. Şüphesiz Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.


Nûr Suresi 31. Ayet Meali : Mü´min kadınlara da söyle: gözlerini sakınsınlar, ırzlarını muhafaza etsinler, ziynetlerini açmasınlar, zâhir olanı başka ve baş örtülerini yakalarının üzerine vursunlar, ziynetlerini açmasınlar, ancak kendi kocalarına yâhud kendi babalarına kocalarının babalarına yâhud kendi oğullarına, yâhud kendi biraderlerine, yâhud kendi biraderlerinin oğullarına, yâhud hemşirelerinin oğullarına yâhud kendi kadınlarına yâhud kendi ellerindeki memlûklerine, yâhud ihtiyacı olmıyan erkeklerden uyuntulara, yahud henüz kadınların avretlerine muttali´ olmıyan çocuklara, müstesna, gizledikleri ziynetleri bilin diye ayaklarını da vurmasınlar, hepiniz Allaha tevbe edin ey mü´minler ki felâh bulabilesiniz


Nûr Suresi 60. Ayet Meali : Artık evlenme ümidi beslemeyen, hayızdan ve doğumdan kesilmiş yaşlı kadınların zinetlerini göstermeksizin dış elbiselerini çıkarmalarında kendileri için bir günah yoktur. Ama yine sakınmaları onlar için daha hayırlıdır. Allah, hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir