Miraç Gecesi ve Gündüzü Yapılacak İbadetler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Feyiz ve bereketin coştuğu mübarek gecelerimizden biri de Miraç Gecesidir. Miraç gecesi ve gündüzünde hangi dualar, zikirler kısacası ibadetler yapılacaktır. Pek çok Kandil gecesi olduğu gibi Miraç Kandili’nde ibadet etmek de çok önemlidir. Kandil gecesi edilen ibadetlerin sevapları katlandığı gibi, günahların bağışlanması için tövbe kapıları da açık bırakılır. Böylesine önemli bir gecenin gelip çatması ile ülkemiz Müslümanları da Miraç Kandili ibadetleri için harekete geçti. Miraç kelime anlamı itibariyle göğe çıkma, yükselme anlamlarına gelir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in önce Mekke’den Kudüs’e, Kudüs’ten de Allah’u Teala’nın huzuruna yükselmesi olayına İslam dininde Miraç Hadisesi denilmektedir. Bu mübarek gecenin anıldığı geceler de Miraç Kandili olarak geçer. İsrâ ve Mîrâç olarak ifâde edilen bu ilâhî ikram, bütün beşerî perdeler kaldırılarak idrâklerin ötesinde ve tamâmen ilâhî ölçülerle gerçekleşen bir lutuftur. Kur’ân–ı Kerim’de İsrâ suresi (17/1) bu İsrâ olayını anlatır. Necm suresi de İsrâ’nın devamı olan Mi’râc hadisesini anlatır. Âyetlerde biraz da kapalı olarak anlatılan bu esrarengiz yolculuğu, Peygamberimiz (sas) bir çok hadîslerinde detaylarıyla anlatmışlardır.

Recep ayının 26. gecesine denk gelen Mîraç Kandili’nin gündüzünde Allah dostları oruç tutulmasını tavsiye ediyorlar.

Mahmud Sami Ramazanoğlu (k.s.) Dualar ve Zikirler kitabında: “Gündüzünde oruçlu bulunmalıdır. Ma’sıyete dâir olmaksızın yapılacak her duânnın kabulü inâyet-i ilâhiyyeden umulur.” buyurmuşlardır. Miraç’daki en mühim hususlardan biri, beş vakit namazın farz kılınmasıdır. Hak dostları bu gecede namaz kılmanın ehemmiyetine dikkat çekmişler ve namaz borcu olanların kaza namazı kılmalarını tavsiye etmişlerdir.

Recebi şerifin 26. gecesi Miraç gecesidir. Yatsı namazından sonra 12 rek’at «Hacet namazı» kılınır. Beher rek’atte Fatihadan sonra 10 İhlası şerif okunur.

Namaza niyet şöyledir:

«Yâ Rabbi, nzâi şerifin için niyet eyledim namaza. Bu gece yedi kat gökleri ve bütün esrarım göstererek muhabbetin ile müşerref kıldığın sevgili habibin Resûl-i Zişan Efendimiz hürmetine ben âciz kulunu afvı İlâhîne, feyzi İlâhine ve nzai İlâhine mazhar eyle».

Namazdan sonra:

4 Fatihai şerife,

100 defa:

TÜRKÇE OKUNUŞU :
Sübhânallâhi velhamdü lillâhi ve Iâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Velâ havle velâ kuvvete illâ billâhil-allyyi’l-aziym.

100 Istiğfan şerif,

100 Salev&tı şerife okunup, dua yapılır.

Bu namazda, İhlaslar 100 adet okunursa veya bu namaz 100 rek’-at olarak kılınırsa; bunu yerine getiren mü’minin huzûr-i İlâhiye namaz borçlusu olarak çıkmayacağı büyük tasavvufçularca beyan edilmiştir.

Miraç gecesinden sonraki gün, oruçlu olmalıdır. Ayrıca o gün öğle ile ikindi arasında 4 rek’at namaz kılınır. Her rek’atte Fatıha’dan sonra 5 Âyetül kürsî, 5 Kul yâ eyyühel kâfirûn, 5 İhlası şerif, 5 Kul eûzü birabbil felak, 5 Kul eûzü birabbinnâs, okunur.

KANDİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Bütün kandil gecelerinde yapılabilecek ve yapılması gereken önemli bir takım afv ü mağfirete nail olma, ecr ü sevap kazanma, manevî terakki kaydetme, bela ve musibetlerden kurtulma ve rıza-i İlâhiye ulaşma vesileleri vardır ki, bunlardan bazılarını maddeler hâlinde kısaca ve toplu olarak yeniden hatırlamakta yarar var:

1. Kur’ân-ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur’ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

2. Peygamber Efendimiz (sas)’e salât ü selâmlar getirilmeli; O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

3. Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.

4. Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir?” gibi konular başta olmak üzere, hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

5. Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı çizilmeli.

6. Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

7. Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

8. Mü’minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

9. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

10. Kişi kendine ve diğer mü’min kardeşlerine, hattâ isim zikrederek dualar etmeli.

11. Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

12. Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

13. O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.

14. Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va’z ü nasihat dinlenmeli; şiirler okunmalı; ilâhî ve ezgilerle gönüllerde ayrı bir dalgalanma oluşturmalı.

15. Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

16. Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk’a niyazda bulunulmalı.

17. Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

18. Hayattaki manevî büyüklerimizin, üstadlarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut e-posta ile tebrik edilmeli; duaları istenmeli.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir