Alerjik Konjonktivit Hastalığın Tedavisi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Alerjik konjonktivitlerde genel tedavi yaklaşımında başlıca prensip, kişinin alerjen ya da hassasiyet yaratan maddelerle temasını azaltmak için çevresel faktörleri gözden geçirip düzenlemektir. Alerjik göz hastalıklarının tanısı hastadan alınacak bilgiler üzerine yapılacak muayene ve laboratuvar incelemeleri ile konur. Özelikle bahar aylarıyla birlikte artan mevsimsel alerjik konjonktivit, ilkbaharda ağaç polenleri, yazın güneş ışınları ve çim polenleri, yaz sonu ve sonbaharda ise ot polenlerine bağlı olarak gelişiyor.

Doğru tanı için iyi bir göz muayenesi gerekir. Alerjik konjonktivit tedavisinde öncelikle etken olduğu bilinen alerjenlerden uzak durmak gerekiyor. İlaç tedavileri alerjinin tipine ve şiddetine göre hekim tarafından belirlenmelidir. Kontrolsüz ilaç kullanımı alerjilere direnç oluşturacağı gibi yan etkilerin de ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Muayenede göz kapakları, göz yüzeyini örten konjunktiva isimli zar, bezlerin açıldığı bölümler, kirpikler ve kornea dikkatle incelenir. Bazen göz kapaklarının arka yüzeyinin de incelenmesi gerekebilir.

Alerjinin tedavisinde en önemli yapılması gereken şey alerjen madde tespit edilebiliyorsa mümkün olduğu sürece ondan kaçınmaktır. Gözdeki şikayetlerin rahatlatılması açısından soğuk uygulama ve suni göz yaşı ilaçları faydalı olabilir.

Çoğunlukla da antihistaminik ilaçlara, damarları büzen ilaçlara, alerjik şikayetleri ortaya çıkaran hücreleri dengeleyici ilaçlara, iltihap giderici ilaçlara ve kortizonlu ilaçlara ihtiyaç duyulur.

Tüm bu allerjik konjonktivitlerin tedavisi benzerlik arzeder. Antihistaminik ve mast hücresi stabilizatörü ihtiva eden göz damlaları ile birlikte gerektiğinde kortizonlu göz damlaları kullanılmaktadır. Bununla birlikte allerjenle teması ortadan kaldırmak ta (kontakt lens değişikliği, solüsyon değişikliği, makyaj malzemesi değişikliği, ortamdaki materyallerin değişikliği vs.) tedavinin bir parçasıdır. Aşırı kaşıntı olduğunda soğuk suyla yüz ve göz çevresinin yıkanması yakınmaları azaltabilmektedir.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir