Beyin Tümörü Nasıl Oluşur

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tüm vucuttaki organlarda olduğu gibi beyin içerisindeki hücrelerden tümör oluşmaktadır. Normalde hücreler gelişir büyür ve yaşlanır veya ölür yerine yeni yeni hücreler yapılır. Ancak anormal durumlarda bu yapım yıkım işlemi farklı çalışmaya başladığında ihtiyaç duyulmayan hücreler yapılmaya başladığında veya yapılan hücreler zamanında ölmediğinden yapılan gereksiz fazla hücre brikimi kümeleşmeye başlar’ ki böylece o organda tümör denilen bir oluşum ortaya çıkar’ ki bu brikime tümör adı verilmektedir. Her tümöre kanser denilemediğinden beyinden oluşanlara beyin tümörü adı verilmektedir.

Kaç tip beyin tümörü vardır?

1- Birincil (primer) beyin tümörü
İyi huylu beyin tümörü (menengiom, schwanom, dermoid epidermoid kistler)
Kötü huylu beyin tümörü (glial tümörlerden, anaplastik ve glioblastoma multiforme)
2- İkincil (sekonder) beyin tümörü
Metastaz denilen bu tümörlere vucudun diğer organlardan beyine yayılan kanserlerdir.

İyi huylu beyin tümörleri
Bu tümörler beyin zarlarından (menengiom) veya beyin içerisindeki sinirlerden (schwanom), doğuştan gelen kalıntı tümörleri (dermoid, epidermoid kist) tümörler olup bu tümörlerin cerrahi tedavi sonuçları mükemmeldir.

Kötü huylu beyin tümörleri
Anormal veya hızla büyüyen beyin tömürleri olup hızla büyüdüğünden sağlıklı beyin hücrelerinin içerisine yayılırlar. Bu tümörlerin tedavi sonuçları tümörün yerleşimine, genişliğine, beraberindeki risk faktörlerine bağlı olarak değişmekle birlikte yaşam süresi uzatılmaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir