Uyuyamayan Kimsenin Okuyacağı Dua ve Bazı Öneriler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Okunuşu : “Allahumme ğarati’n-nücûmü ve hedeetil uyûnu, ve ente Hayyün Kayyûmün lâ-te’hüzüke sinetün ve lâ nevmün, yâ Hayyü yâ Kayyûmü ehdi leyli ve enim ayni.”

Anlamı : (Allah’ım, yıldızlar söndü, gözler kapandı. Sen ise hayat sahibi, daima duran ve tutansın. Seni ne bir uyuklama tutabilir, ne de bir uyku. Ey Hay olan Allah’ım, Kayyûm olan Allah’ım, gecemi rahat kıl gözlerimi kapatıver.)

Uyku Bir Nimettir
Cenab-ı Hak “Uykunuzu bir dinlenme kıldık, geceyi bir örtü yaptık.” (Amme, 78/9-10) “O’nun (varlığının ve kudretinin) delillerinden biri de: Geceleyin veya gündüzün uyumanız ve O’nun geniş lütfundan rızık aramanızdır.” (Rum, 30/23) buyurarak, uykunun insanoğlu için ne kadar önemli olduğunu bildirmektedir.

Erken Yatmak Sünnettir.
Uyku, imandan sonra en büyük nimet olan sağlığın bir parçasıdır. Bilimsel tespitlere göre insan beyni, 24 saat içinde biri gece diğeri gündüz olmak üzere iki kere uykuya programlanmıştır.

Gece olan vakit, yatsıdan sonra yaklaşık saat 23.00-24.00 civarıdır. Yatsı namazından sonra erken yatmak sünnettir.

Gündüz uykusu ise, öğle vaktine tekabül eder. Buna kaylüle uykusu denir ki, Hz. Peygamber (asm)’in sünneti ve ümmetine tavsiyesidir. Kaylüle uykusunun faydası ile ilgili pek çok araştırma yapılmıştır.

Kaylüle uykusuna yatmak suretiyle, gece uykusunu kısaltıp teheccüt namazına rahatlıkla kalkılabilir.

Sünnete uygun uyku erken yatıp erken kalkmaktır. Sünnete uygun uyuyan bir insanın, hem sağlıklı hem de ömrünün bereketli olacağı uzmanlar tarafından belirtilmektedir.

Sünnete uygun olmayan bir uyku düzeni vücut sistemini bozduğu için bir takım sıkıntılara, arızalara ve uykusuzluklara yol açacağı belirtilmektedir.

Hz. Peygamber (asm), akşam yatarken avuçlarına İhlas, Felak ve Nas surelerini okuyup elini vücuduna sürdükten sonra sağ tarafına yatardı. Mutlaka geceleyin teheccüd namazına da kalkardı.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir