Çalma Elin Kapısını Çalarlar Kapını İle İlgili Cümle ve Kompozisyon

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çalma elin kapısını çalarlar kapını; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.

Çalma elin kapısını çalarlar kapını.
İnsanlara kötülük yapmayı kararlaştırmadan önce iyi düşünmelidir. Kötülük, kötülüğü doğurur. Bundan dolayı kimseye kötülük yapılmamalıdır. Yoksa aynı kötülüğü onlarda sana yaparlar.

Kısaca anlamı : “Kişi hayatında bilerek ve isteyerek kimseye kötülük yapmamalıdır. Böyle bir durumun gerçekleşmesi halinde, günün birinde benzer olumsuzlukları yaşaması muhtemeldir” anlamında bir söz.

Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Babam hep çalma elin kapısını çalarlar kapını diye nasihat ederdi bize.

Cümle : Nasıl yaptığın iyilik sana iyilik olarak dönüyorsa yaptığın kötülük de sana kötülük olar döner.

Açıklama ve kompozisyon : Başkaları hakkında iyilik dilemeye “hayırhahlık” denir. Bunun aksi, yani başkalarının kötülüğünü istemek ise “bedhahlık”tır. Bedhahlık bir ruh hastalığıdır. Haset denilen kötü huy bedhahlıktan başka bir şey değildir. Bu nedenle sakın başkasına kötü davranma. Sen bugün başkalarına kötü davranırsan, yarın da onlar veya başkaları sana kötü davranacaktır.

Atalarımız çalma elin kapısını çalarlar kapını derken, kötülüklerin karşılıksız kalmayacağını haber vermektedir. İnsani değerlerin toplumda karşılık görmesi, yaşanması ve yaşatılmak istenmesi kadar doğal başka bir şey yoktur. Toplumda birlik ve beraberliğin sağlanması, insanların huzur, barış ve güven ortamında yaşaması kimseye kötülük yapmamaktan geçer.

Allah Teâlâ şöyle buyuruyor: “İyiliği emretmek ve fenalıktan sakınmak hususunda birbirinizle yardımlaşın, günah islemek ve düşmanlık yapmakta yardımlaşmayın. Allah’tan korkun, çünkü Allah’ın azabı çok şiddetlidir” (el-Mâide, 5/2).

Mümin kişi gördüğü kötülükleri, ister büyük ister küçük olsun, eliyle düzeltmeye, o fenalığa engel olmaya çalışmalıdır. Bunu yapamayanların kötülük yapanlara nasihat etmeleri, yaptıklarının çirkinliğini anlatmaları, sözle onları kötülükten vazgeçirmeye çalışmaları gerekir. Eğer böyle davranılırsa kötüler ve kötülükler azalır. İyilik yaygınlaşır. Toplum huzur bulur. Aksine davranış kötülüklerin salgın gibi her tarafa yayılmasına, toplumun içten çökmesine sebep olur. Bunun içindir ki dinimiz, iyiliği emir ve kötülükten alıkoymayı (emr bi’l-ma’rûf nehy ani’l-münker) müslümanların yapmaları gereken en önemli görevleri arasına almıştır.

Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir