Çare ile Başlayan Deyimler ve Anlamları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çare ile ilgili deyimler hangileridir? İçinde ve anlamında çare kelimesi olan deyimler nelerdir? Açıklaması ve anlamlarıyla beraber deyimleri derledik. Secdem.net

Deyimler, bir dilin anlatım yollarını, o dili konuşan toplumun geçmişini, yaşam biçimini, geleneklerini ve çeşitli özelliklerini belirten önemli ipuçları sağlarlar. Ayrıca deyimler, hem yazılarımıza hem de konuşmalarımıza derinlik katar. Anlattıklarımızı ilgi çekici hâle getirir. Çoğunlukla gerçek anlamından ayrı bir anlam taşıyan, en az iki sözcükten oluşan kalıplaşmış söz ya da sözcük grupları.eş. Kimi deyimlerde, asıl anlamlarından tamamıyla sıyrılmazlar. Yerine göre asıl anlamından da alınabilir, daha başka bir anlama da gelebilir. Bunu cümle içindeki kullanılış şeklinden anlarız.

Deyim ve atasözlerini karıştırmayın ikiside farklıdır. Atasözleri, az sözcükle çok şey anlatan özlü sözlerdir. Anlattıkları denenmiş, doğruluğuna inanılmış düstur (genel kural, kaide) niteliğindedirler. Deyimler ise, kalıplaşmış anlatım araçlarıdır. Cümle şeklinde olanlar bile bir anlam bütünlüğü taşımaz. Asıl anlamlarını içinde bulundukları cümleden alırlar; aldıkları anlam da değişmez bir kural niteliğinde değildir.

Başının çaresine bakmak
Anlamı : Kimseden yardım görmeden kendi işini kendi yapmak.


(Bir şeyin) çaresine bakmak
Anlamı : Gerekeni yapmak, çözüm yolu aramak: ‘sıkboğaz etme çocuğum. Bir çaresine bakacağız. Ben annenle konuşurum.’ -m. Yesari.

Çaresiz kalmak
Anlamı : Çözüm yolu, çıkar yolu bulamamak: ‘köyde kim çaresiz kalırsa, kimin işi bozulursa istanbul yolunu tutar.’ -ö. Seyfettin.

Ne çare
Anlamı : ‘çaresi yok, elden ne gelir’ anlamında kullanılan bir söz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir