Her Şeyin Bir Vakti Var Horoz Bile Vaktinde Öter ile İlgili Cümle ve Kompozisyon

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Her şeyin bir vakti var, horoz bile vaktinde öter; atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.

Her şeyin bir vakti var, horoz bile vaktinde öter.
Bir işten olumlu sonuç bekleniyorsa zamanında yapılmalıdır. Çünkü gerekli şartlar ve elverişli ortam o zamandadır. Bu bakımdan bir işi zamanından evvel yapmaya kalkışmak ne kadar zararlıysa, sonraya bırakmak da o kadar zararlıdır. Bir işte acelecilik kadar, geç kalmışlık da başarısızlığa neden olur.

Kısaca anlamı : “Her şey zamanında yapılmalıdır” anlamında kullanılan bir söz.

Cümle İçinde Örnek Kullanımı : Hemen doktor olmak istiyordum ama Babam her şeyin bir vakti var, horoz bile vaktinde öter.

Açıklama ve kompozisyon : Her şey zamanında yapılmalıdır. Zamanı gelmeden yapılmaya kalkışılırsa başarı elde edilemez. Çünkü gereken koşullar tamam olmamıştır. Zamanı geçtikten sonra yapılırsa gereğikalmayan bir iş için uğraşılmış olur. Zamanı geçen, geç kalınan birçok şey daha sonra dönüp dolaşır ve insana ayak bağı olur. Bu yüzden özellikle hayatının ve kariyerinin başında olan herkes iyi bir hayat planlaması yaparak geleceğini garanti altına almalıdır. Bu sayede yanlış yapmaktan veya yapılması gereken şeyi geç yapmaktan kurtulmuş oluruz.

Elbette gençlikten pek çok çılgınlıklar yapılabilir, yapılmalı da; ama bir yandan gelecek planlaması yapmak hiçbir gence bir şey kaybettirmez. Özellikle üniversiteye devam eden gençler bu konuda oldukça hatalı davranıyorlar. Üniversite hayatının hep devam edeceği gibi bir algıya sahipler. Hatta “Bu üniversite bitmez abicim!” lafını dillerine dolarlar. Gerçek bunun tam tersidir. Hayatın hızlı aktığı bu genç yaşta birkaç sene hızlıca akıp geçer. Bu sürede gelecek için ne yapıldıysa gerçek hayatla yüzleşince bunun meyvesi toplanır. Geleceği için bir yatırımı olmayanlar ise sıfırdan başlamak zorunda kalırlar; ancak bu sefer de işsizlik bunalımı, aile baskısı, kendi mesleğinde iş bulamama gibi pek çok unsurdan dolayı psikoloji olarak çöküntüye uğrarlar. Bu sebeplerden dolayı üniversite yıllarındaki bol zamandan kendi mesleğinde eğitimler, iş deneyimleri, stajlar vs. gibi şeylere de vakit ayırarak daha iyi ve sorunsuz bir üniversite sonrası yaşamı elde edebilirler.

Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir