Söz Var İş Bitirir Söz Var Baş Yitirir İle İlgili Cümle ve Kompozisyon

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Söz var iş bitirir, söz var baş yitirir, atasözünü anlamı ve cümle içinde kullanmak. Ayrıca Açıklama ve kompozisyon yazmak.

Söz var iş bitirir, söz var baş yitirir.
Bazı sözlerde sihir etkisi olduğu dahi söylenmiştir. Sözün insanlar üzerindeki etkisi çok büyüktür. Akıllıca söylenmiş sözler karşısındakini ikna eder, yumuşatır; işlerin olumlu yola girmesini sağlar. Ölçüsüz sert sözler ise karşısındakini sinirlendirir, söyleyenin öldürülmesine bile yol açabilir. Sözün insanlar arasındaki ilişkilerde etkisi çok büyüktür. Akıllıca söylenmiş sözler, işlerimizin olumlu şekilde sonuçlanmasını sağlar. Sert ve ölçüsüz sözler ise karşımızdaki kişiyi sinirlendirir, söyleyenin ölümüne bile neden olabilir.

Kısaca anlamı : Akıllıca söylenmiş sözler insanı yumuşatır , sert sözler ise karşıdakini sinirlendirir.

Cümle İçinde Örnek Kullanımı :“Örnek cümle kısmına bakıldığında ise; Etmiş olduğu kelamlar ile belediye başkanını etkilemiş oldu. İşte söz var iş bitirir söz var baş yitirir. Bu cümle örnek olarak verilebilir.

Açıklama ve kompozisyon : Bugün insanlar yalnızca bir söz ile iş bağlayabilmekte ya da insanlara görev verebilmektedir. Hatta ikili ilişkilerde kimi zaman çok kısa süren birkaç dakika ya da saniyelik konuşmalar dahi yeterli olmaktadır. Ancak doğru şekilde kullanılmayan kelimeler, tonlamalar ve hatta vurgular, insanların kırılmasına ve kimi zaman ters teperek sorun yaşamamıza neden olabilir.

Bu nedenle gercek hayatımızda sözün büyük etkisi olduğu bilinmektedir. Meseleye bir de bu açıdan bakabiliriz. Bazı sözler o kadar etkilidir ki onlarla bitmek bilmeyen işler kısa zamanda halledilir Bazı sözler de söyleyen kişiyi çok zor duruma düşürebilir. Yani ne dediğimizin önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Yüksek makamlara gelmiş kişilerin de sözü emir mahiyetindedir. Onların bir sözüyle alt tabakada bulunanlar onu uygulamak zorunda kalır. Dolayısıyla ister makam sahibi olalım, isterse normal şartlarda konuşmamız sırasında her türlü güzel söz söylemek, sözümüzle muhatabımız olanları etkilemek daha doğrudur.

Sonuç olarak gerek bir kişiyle olan konuşmamızda gerekse bir topluluğa hitaben kullanılan sözlerde her zaman akıllıca, yumuşak ve iyi niyetli sözler söylemek gerekir. Sözün karşı tarafta bir nüfuza sahip olması önemlidir. Kırıcı sözlerle başımıza iş açmaya hiç gerek yoktur. Demem o ki haddimizi aşan sözler başımızı yitirmeye bile neden olabilir. Bazı sözler keskindir, dikenlidir. Söyleyen kişi bundan ötürü hiç ummadığı kötü durumlarla karşılaşabilir. En iyisi etkileyici, ölçülü, karşıdakini ikna edici sözlerdir. Ancak o zaman hiçbir aksaklık çıkmaz. İş biter, kafamız rahat olur.

Not: Bu atasözüyle ile ilgili bir cümle veya bir bilginiz varsa aşağıda yorum kısmına yazarak başkaların okumasına yardımcı olabilirsiniz. Secdem.net

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir