Ucuz ile ilgili Başlayan Atasözleri ve Anlamları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ucuz ile ilgili atasözleri hangileridir? İçinde ve anlamında Ucuzluk kelimesi olan atasözler nelerdir? Açıklaması ve anlamlarıyla beraber atasözlerini derledik. Secdem.net

Atasözleri Türkçe’de “sav” ve “irsal-i mesel” olarak da adlanılır. Türk Dil Kurumu’nun Tanımı: Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte söz, darbımesel. İslamiyet öncesinde sav, divan edebiyatında irsal-i mesel ya da darb-ı mesel denirdi. Atalardan günümüze kadar ulaşan, belirli bir yargı içeren, söyleyeni belli olmayan (anonim) düz konuşma içinde kullanılan sözlerdir. Atasözleri, halkın yalnızca ortak duygu ve düşüncelerini değil ortak dil zevkini de yansıtır. Öykü, roman, şiir, deneme gibi yazı türleri pek çok cümlenin bir araya gelmesi ve anlam yönünden bütünleşmesiyle oluşur. Buna karşın atasözleri genellikle bir, en fazla iki cümleden oluşur. Bütün duygu ve düşünceler bu tek cümleye sığdırılır. Bu cümleler kişiden kişiye değişmez. Halkın ortak malıdır ve halk tarafından aynı biçimde söylenir.

Akçesi ucuz olanın kendisi kıymetli olur
Cimri olmanın kötülüğü vurgulanır. İnsan parası olmasına rağmen parasına aşırı önem vermeyip cömertçe harcayıp ve yardım amaçlı kullanıp kimseden esirgemezse sevgi ve saygı görür. Başkaların ayardım etmeyip cimrilik yapan insanlar çok fazla sevilmez.

Ucuz alan pahalı alır (pahalı alan aldanmaz)
Birşeyin ucuzu satılıyorsa, onda mutlaka bir bit yeniği vardır. Ucuz mal, kötü maldır. Çok geçmeden kullanılamaz duruma gelir; yenisini almak gerekir. Bundan dolayı daha pahalıya mal olur. Ucuz olan mal çabuk eskir, dayanıksızdır. Kısa süre içinde kullanılamaz duruma gelir ve yenisini almak gerekir. Bundan dolayı pahalıya alınmış gibi olur.

Ucuz etin yahnisi yavan olur.
Ucuza alınan, mal edilen şeylerde kalite bulunmaz; çürük, bozuk, kötü, ya da hilelidir. Bu sebeple, bu tür mallardan istenildiği gibi fayda sağlanamaz, yeterince yararlanılamaz.

Ucuzdur vardır illeti, pahalıdır vardır hikmeti
Bir malın ucuz olması sebepsiz değildir: Ya modası geçmiştir, ya çürüktür, ya defoludur, ya kaba ve kullanışsızdır, yada bol bulunan bir nesnedir. Pahalı olmasının da nedenleri vardır: Ya yeni çıkmıştır, ya sağlamdır, ya biçimli ve kullanışlıdır, yada az bulunan bir nesnedir. Alışverişte bütün bunlar gözönünde bulundurulmalıdır. Satılığa çıkarılan bir mal kalitesine göre Şyatlandırılır. Ucuz malların kalitesi pahalı mallara oranla daha düşüktür. Ucuz şeylerin ucuzluğuna tamah etmemeli, aldatılmamak koşuluyla pahalı şeylerin de pahalılığından korkmamalıyız.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir