Çorum’un Meşhur lezzetli Yemekleri ve Tatlıları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çorum farklı lezzetleri ve geniş kültürüyle dikkat çekiyor. Tabi her şehrin kendine özgü meşhur yemekleri, meyveleri, yöresel yemekleri ve tatlıları hatta hediyelik eşyaları dahi vardır. Bu gün sizler için Çorum‘da neler meşhur olduğunu Çorum‘a özgü ve tarihi yada gezilecek yerleri ile yemeklerini ve tatlılarını derliyeceğiz.

Eğer bir gün yolunuz Isparta’ya düşerse ve (Çorum’da ne yenir) diye düşünürseniz. Çorum genelinde mutlaka tatmanız ve yemeden/içmeden dönmemeniz gereken lezzetler aşağıda. Umarız önerilerimizi beğenirsiniz! İşte bu konuda bilinmesi gereken Çorum‘un meşhur özgü yemekleri, tatlıları ve meyveleri…

Oğuzlar Cevizi: Kabuğu ince, kolayca kırılabilir ve pürüzsüz olan, açık beyaz renkli ceviz içi tam dolu ve bütün olarak çıkma özelliği gösteren, tadı çok güzel olup acılık ve burukluk göstermeyen verimli bir ceviz türü.

Kargı Tulum Peyniri: Hayvanlardan sağılan taze sütün sıcaklığını kaybetmeden ve yağı alınmadan süzülmesi, mayalanması, tuzlanıp yoğrulması, suyunun akıtılması ve koyun veya kuzu derisinden yapılan tulumlara basılması ile yapılan bir peynir türü.

İskilip Turşusu: Turşusu yapılacak sebzeler (salatalık, biber, kavun keleği, fasulye, domates, havuç, lahana), maydanoz, dereotu, sarımsak, İskilip kaya tuzu, İskilip üzüm sirkesi ve su ile yapılan bir turşu türü.

İskilip Dolması: Altında ateş yanan aynı kazan içinde büyük parçalı kemikli etlerin ve etlerin üzerinde duran bir tepsi içinde ön pişirme uygulanmış pirincin et suyu buharında birlikte pişirilmesiyle hazırlanan bir tür etli düğün pilavı.

Çorum Leblebisi: Damla cinsi nohutlardan veya benzer iklim özelliklerini taşıyan yörelerde yetişen damla cinsi nohutlardan 4 kavurma (tav) işleminden geçirilerek üretilen ve odun ateşinde kavrulmuşu, çikolatalı, ballı macunlu, şekerleme kaplamalı vb. gibi onlarca çeşidi bulunan leblebi türü.

Hattuşa Kültürel Varlığı: M.Ö. 2000 yılında Anadolu ve kuzey Suriye’de hakimiyet kuran Hitit Devleti’nin Başkenti olan ve UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak tescillenen Hattuşa Antik Kenti Çorum’un güneybatısında, Boğazkale İlçesi’nde yer alır.

Alacahöyük Müze ve Örenyeri: En eskisi günümüzden 7000 yıl öncesine işaret eden dört ayrı uygarlık evresinden kalma 15 yerleşim ya da yapı katına ev sahipliği yapan Alacahöyük, Alaca ilçesinin 15 km kuzeybatısındaki Hüyük köyünde yer alır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir