Lükata Kaç Çeşittir? Ve Mülk Edinilmesinin Hükmü Nedir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Lükata dört çeşittir :Lükata dört çeşittir :

1) Altın, gümüş ve şâir paralar gibi dayanıklı maddeler : Bu gibi şeyleri yerinden alan kişi, bir sene boyunca câmi kapıları gibi insanların girip çıktığı yerlerde ilân etmesi ve duyurması gerekir. Buna rağmen sâhibini bulamazsa, zâmin (yükümlü) olmak şartıyla kendi mülkiyetine geçirir. Eğer sâhibi bulunursa sözkonusu mal bâki kalmışsa, malın zâtını veya bedelini vermek husûsunda mal sâhibi ile anlaşır.

2) Yiyecekler gibi dayanıklı olmayan maddeler : Bu gibi maddeleri bulan kişi ya bunları tüketip bedeliyle yükümlü olur veyâ satıp, sâhibi çıkıncaya kadar bedelini muhâfa-za eder.

3) Bâzı işlemler sonucu dayanıklı hâle getirilebilen maddeler : Üzüm ve taze hurmanın kurutularak dayanıklı hâle getirilmesi gibi.
Bu gibi maddeleri bulan kişi aşağıdaki şekillerden hangi daha yararlı ise onu yapar«

a)
Bu maddeyi satarak parasını korumak,

b)
Bu maddeyi kurutarak aynısını muhâfaza etmek.

4) Hayvan gibi nafakaya ihtiyacı olan buluntu mallar : Bunlar da iki çeşittir :

a)
Koyun ve buzağı gibi kendisini koruyamayan cins hayvanlar : Bunları bulan kişi ya alıp tüketir ve kıymetiyle yükümlü olur ya da yerinde bırakır ve tatavvuan o hayvana nafaka verir. Veyâ satar ve parasını muhâfaza eder.

b)
At ve katır gibi kendini koruyabilen hayvanlar : Bunlar, çölde bulunursa yerinde bırakılırlar. Yerleşim merkezinde bulunursa; bulan kişi, geçen üç işlemler arasında serbest olur.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir