Nankörlük İle İlgili Atasözleri ve Anlamları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nankörlük ile ilgili atasözleri ve anlamları. İçinde nankörlük geçen kelimesi geçen atasözleri hangileridir? Nankörlük ilgili olan cümle atasözleri nelerdir?

Atasözlerinin kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmez. Atalardan günümüze kadar ulaşan, belirli bir yargı içeren, söyleyeni belli olmayan (anonim) düz konuşma içinde kullanılan sözlerdir. Atasözleri, geçmiş kuşaklardan süzüle süzüle günümüze kadar gelmiş özellikleri sözün içerdiği anlama göre değişir. Atasözü pek çok dalda eğitici yol gösteren, öğüt veren kalıplaşmış sözlerdir.

Kör, Allah’a nasıl bakarsa, Allah da köre öyle bakar.
1. İnsan patronuna, anne ve babasına, efendisine karşı nankörlük yaparsa, bu kişiler onu korumaz, himaye etmez.
2. Bir kul, Allah’ın emirlerini yerine getirmezse, Allah da ondan nimetlerini ve yardımlarını esirger.

Besledik büyüttük danayı, şimdi tanımaz oldu anayı, babayı.
Anne ve babalar evlatlarını büyütüp yetiştirmek için türlü sıkıntı ve zorluklara katlanırlar, hayırsız ve nankör evlatlar anne babasına saygı sevgi göstereceğine, saygısızlık edip onları tanımazlıktan gelirler, onların kalbini kırarlar.

Besle kargayı, oysun gözünü
Kimi nankör, kötü niyetli, sütü bozuk kimseler vardır ki, hiç de lâyık olmadıkları hâlde sen onlara iyilik yaparsın, onlar da sana fenalıkla karşılık verirler.

Açıklaması : Kişilerin gerçek yüzleri çok sonradan ortaya çıkar, iyilik edilen, yardımda bulunulan, hatta yıllarca himaye edilen öyle nankör insanlar olur ki kendilerine el uzatan insanlara fenalık eder, arkadan vururlar. İnsanlar, kendilerine devamlı yapılan iyilikleri, sanki vazgeçilmez hakları gibi algılayıp iyilik yapanları buna mecbur ve sorumlu tutarlar. Her gün iyilik gören kişi bir gün iyilik görmese hemen düşman olur. Her gün bir altın verdiğimiz dilenciye bir gün vermeyiversek bizden kötüsü olmaz. Oysa aynı dilenciye ayda bir altın vermiş olsak belki bize ömür boyu minnettar kalır. Yani iyilikte de, azarlamada da; yetkide de, sorumlulukta da ölçüyü kaçırmamak gerekir. Aksi takdirde bir gün gözümüzün oyulması kaçınılmazdır. (İ. Pala)

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir