ALEVİ SULTAN MESCİDİ ve TÜRBESİ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KONYA hükümet konağının yol aşırı şimal batı köşesinde ve (Sidiklik) denilen tevkifhanenin yine yol aşırı şimalinde idi. ALEVÎ SULTAN MESCİDİ ve TÜRBESİ) adı ile meşhurdu. Mescid muntazam kesme taşla yapılmıştı. Üstünü yayvanca bir sağır kubbe örterdi. Mahrutî kubbeli türbesi de önünde idi. Hükümet konağı yapılırken türbe ve mescid kısmen toprak altında kalmıştı. 45 sene evvel mescidde namaz kılmış ve türbesini ziyaret etmiştim. Türbenin altında cenazelik denilen kısım vardı. Türbenin cenaze-liğinde üç sanduka vardı. Mâbedin 1,20 X 2,60 metre ebadındaki yekpare mihrab taşı pek meşhurdu. İstiklâl savaşından sonra bir kadir bilmez tarafından karşısındaki ŞEREF-ED-DİN TÜRBESİ yıktırılırken 1924 yılında bu kıymetli mimarî menzume yol genişletme bahanesile Konya Belediyesi tarafından yok edilmiş ve türbenin cenazelik kısmı olduğu gibi toprak altında kalmıştır. Burası hâlâ bir kitabe ile gösterilmektedir.

Fatihin 881 H. 1476 M. yılında yaptırdığı KONYA İl yazıcı defterinde bu mâbed SEYYİDÎ ALEVÎ MESCİDİ şeklinde adlandırılıyor ve KON-YA’nın SAHRA nahiyesinde Kara Bedrettin çiftliğinin, Hoca Fakih’te bir bağ ve Bula Ramazan bağı adlı başka bir bağın tamamları ile Çaşnigir de-ğirmeni’nin üçte biri bu mescide vakfedildiği yazılıdır.

Bu defterden 25 sene sonra II. Bayezid adına yapılan KONYA evkaf defterinde biraz daha fazla malûmat buluyoruz. Köhne deftere göre bu mescidin gelirinin yarısı imama ve yarısı da Seyyit Alevinin evlâdına vakfedil-miştir. Evkafı arasında KARA BEDREDDİN ÇİFTLİĞİ, ÇAŞNİGİR DEĞİRMEN‘nin üçte bir geliri, AYMANAS’ta bir tarla ve DEĞİRMEN VADİSİ’nde Alevî bağı vardır (1).

Yine bu arşivde bulunan Kanunî devrine ait bir defterde vâkıf; Seyyid Yusuf-İ HÜseyn-İ Alevî şeklinde adlandırılıyor. Bu tarihte mescidin imamı Konya nâibi Tac-ed-din idi.

Vakıf hasılatının yarısını bu imam alıyor diğer yarısını torunlarından Seyyid Emre, Emir Mahmud, Emir Yusuf, Emir Kasım ve Emir Nesimî alıyorlardı. Gelirleri diğer defterlerindekinin aynıdır. Bu sırada mâbedin defter harici SİLLE civarında bir tarlası daha bulunarak deftere yazılmıştır.

Başvekâlet arşivinde bulunan 924 tarihli ve 63 numaralı Kemal Paşa Zade’nin tahrir defterinde de KARA BEDR-ED-DİN köyünün nısfının

SEYYİDÎ ALEVÎ MESCİDİ’ne, yarısının evlâda vakfolduğu gösterilmiştir.

KONYA Vakıflar Müdürlüğündeki birinci vakıf defterinin 84/86 numarasında 24 -Rabîulevvel- 874 tarihli bir Arapça vakfiye sureti vardır. Hiç Arapça bilmiyen cahil bir adam tarafından bazı takdim ve tehirlerle ve atlamalarla yazılan bu vakfiyede mescidi yaptıranın adı okunamaz bir şekilde yazılmıştır.

Mâbedin Konya Şer’iyye sicillerinde muahhar devrelere ait tedavül kayıtları vardır. Yine Konya vakıflar müdürlüğünün birinci vakıf defterinin 179—176 numarasında 15 Zilkade 941 tarihli bir vakfiye ile KONYA’lı Hacı Ahmed’in kızı Sitti Banu; ALEEVÎ SULTAN MESCÎDÎ’ne bazı vakıflar yapmıştır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir