İÇ KARA ARSLAN MESCİDİ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mescid; kendi adını verdiği mahallede AKKÜLÂH MEKTEBİ’nin arkasındaki Müfti çeşmesi çıkmazının ağzmdadır. 26 kapı numarasını taşıyan ve tamamen tuğla ile yapılan mabedin kapısı batıya açılmaktadır. Mâbedi tek sağır kubbe örter. Sanatkâr kubbeyi örerken tuğlalara çok çekici şekiller vermiştir. Alçı istalaktitli mihrabı çok güzeldir. îstalaktitle*

Tİn kenarlarını geniş mavi çiniler* daha -dışını da çarpay işareti şeklinde siyah ve altı köşeli mavi çiniler süsler.

Çinilerde KARA ARSLAN TÜRBESİ’ndeki çinilerin hususiyetleri pek açık görülmektedir. Mâbedin sağma alttan ve üstlerden birer ve soluna yalnız üstten bir pençere açılır. Mâbed loşçadır. Kubbenin yarım kubbe halinde askı köşeleri istalaktitsizdir. Kubbenin üstünde bir çok Selçuk ve Karamanoğlu kubbelerinde görüldüğü gibi tuğladan çıkıntılar vardır. Bunlar hem kubbeyi süsler, hem de tamirlerde merdiven vazifesini görürler. Kubbenin üstü son zamanlarda çimento ile sıvanmıştır.

Mâbedin kıble tarafında tahta sandukalı açık bir türbe vardır. Mâbedin dıvarı buraya doğru bir çıkıntı yapar. Buradaki yatırın hüviyeti gibi ölüm tarihini gösteren hiç bir kitabeye ve hiç bir vesikaya rastlamadık. Mescidin imamı ve mahallenin yaşlıları burada gömülü olan zâtın mâbedin bânisi olduğunu söyliyorlarsa da biz bunu tevsik edemedik. Mâbedin bânisi Kara arslan’m; hususî türbesi bulunduğuna göre buradaki yatırın başka bir adam olması lâzımdır. Rivayetlere göre bu civardaki ZENBURÎ CAMİİ ile BABA SULTAN (1) TEKKESİ ve KARAARSLAN KÜNBEDİ üç kardeşindir. Mescidin vakfiyesi yoktur. Yapıldığı tarihi ve mimarını gösterir bir vesika elde edemedik. Mevlâna Celâl-ed-din Rumî zamanında bu mescidin ibadete açık bulunduğunu ve Kara Arslan’ın ölmüş olduğunu Mevlâna’mn ( MELÎKÜL-ÜMERA ) payeli bir emîre yazdığı tavsiye mektubundan öğreniyoruz. Mevlâna’nın bu tavsiye mektubunu yazdığı zamanda KARA ARSLAN MESCÎD’nin İMAMI Sadir zâde Sadr-üd-din idi. İmamlığın elinden alınması istendiği için Mevlâna BEYLER BEĞİNE bir tavsiye mektubu yazmış ve bu adamın imamlığa ehil olduğu için vazifesinden alıkonulmamasını iştemiştir.

Kara Arslan köyü’nde (455) dönüm tarla ile iki ev yeri ve Ekinciler çarşısında bir dükkân da bu mescidin evkafı arasında gösterilmiştir.

Bunun altında da : (Vakf-ı mescid-i Kara Arslan-ı diğer) denilmekte ve gelirleri de şöyle-ce sıralanmaktadır :

(Oğlan Yusuf evi yanında bir ev ve kapısı önünde bir sofa yeri, Hamza evi ve Anbarî evi, Mehmed bahçesinin nısfı ve Müderris evi yeri ki iki ktş evi ve bir sofadır. Yazıcı havlısında bir ev Künbed mahallesinde bir ev dahi Hergele üyüğü yanında bir pare yer ve kuyumcu Ahmed dolabı yanında bir pare yer ve Kara Tayı yerine mahlut bir pare yer)

II. Bayezid adma KONYA vakıflarını tesbit eden defterde de bu iki mescidi ve evkafını aynen buluyoruz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir